Doel informatiepunt
Leersteuncentrum OKOplus beschikt over een informatiepunt voor ouders, leerlingen, leerkrachten en scholen. Op deze webpagina vind je informatie over de werking van het leersteuncentrum OKOplus.
Heb je nog specifieke vragen over leersteun? Neem dan contact op met infopunt@okoplus.be.
>>> Als informatiepunt organiseren we twee keer per jaar een infosessie vvoor de aangesloten scholen, op deze sessie nemen we steevast tijd om in gesprek te treden met leerkrachten, zorgco en directie.
Leersteun voor de leerling, de leerkracht en/of schoolteam
Beschikt een van jouw leerlingen over een GC-verslag, IAC-verslag of OV4-verslag? Dan kan de school een aanvraag doen voor leersteun bij Leersteuncentrum OKOplus. Het leersteuncentrum OKOplus ondersteunt de leerkracht en de school van de leerling om hiermee om te gaan.
Leersteuntraject
Het stellen van een aanvraag tot leersteun gebeurt door de directeur of zorgcoördinator van de school aan de directeur en/of coördinator van het leersteuncentrum OKOplus. De aanvraag door de school is na overleg met de betrokken leerkracht, leerlingen en ouders.
Eén leerondersteuner per kind
Vraagt de school leersteun aan bij OKOplus, dan kunnen de leerling en de leerkracht rekenen op een vaste leerondersteuner. Achter deze leerondersteuner staat een multidisciplinair team, waaronder leerkrachten, kinesisten, psychologen, orthopedagogen, logopedisten met handicapspecifieke-, onderwijskundige-, inclusie- en coachingexpertise . Door de kennis en ervaring met elkaar te delen, zoeken we samen een antwoord op elke zorgvraag.
Leerkrachtgericht en schoolgericht
Wie kan een leerling nu beter helpen dan de eigen leerkracht? Onze leerondersteuners staan de leerkracht maximaal bij met coaching, tools en tips. De leersteun wordt zoveel mogelijk in de klas aangeboden. We volgen altijd het tempo van het kind en de leerkracht.
Verbindend samenwerken
Samenwerken is dé sleutel tot kwaliteitsvol onderwijs voor álle leerlingen. Samen met de zorgcoördinator, leerkracht(en), leerling, ouders, CLB en betrokken externe partners bieden we de leerling de juiste leersteun, boeken we leerwinst én boosten we zijn zelfvertrouwen. Open en transparante communicatie zijn hierin cruciaal.
Werking leersteuncentrum OKOplus
Zodra de school jouw kind aanmeldt bij ons leersteuncentrum, gaan onze leerondersteuner, de school en de klasleerkracht zo snel mogelijk in gesprek.
Onze werking is als volgt:
- Vaste leerondersteuner: deze onderwijs- en zorgprofessional maakt deel uit van een multidisciplinair team waarbij die ten rade gaat voor extra specifieke noden.
- Zorgcontinuüm: de leerondersteuner biedt leersteun in fase 2 en fase 3 van het zorgcontinuüm, ter aanvulling van het zorgbeleid van jouw school.
- Beeldvorming: we onderzoeken hoe we leersteun kunnen bieden aan jouw kind, niet de stoornis of beperking, wél de mogelijkheden en talenten van je kind staan hierin centraal.
- Doelen en acties: samen bepalen we SMART-doelen en acties maken we duidelijke afspraken in een leersteunplan.
- Evaluatie en bijsturing: het leersteuntraject van jouw kind wordt verschillende keren per jaar geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. De school nodigt de ouder uit voor dit evaluatiegesprek, in het bijzijn van de leerondersteuner.
- Leersteun leerlinggericht, leerkrachtgericht en/of teamgericht: leersteun wordt maximaal gegeven in de klas. De leerondersteuner kan ook ondersteuning bieden op schoolniveau in plaats van op leerlingniveau.
Onze troeven
- Op maat van leerling, leerkracht én school
- Vaste leerondersteuner met daarachter een multidisciplinair team
- Alle expertise in huis: constante bijscholing en interne kennisdeling
- Samenwerking met PBD Steinerscholen, PBD FOPEM, CLB en school buitengewoon onderwijs Parcival ( basis- en secundair onderwijs).
Aansluiten bij het leersteuncentrum OKOplus
Wil je als school aansluiten bij OKOplus? Neem dan contact op met het Lindsey Devlieghere (lindsey.devlieghere@okoplus) en/of Evelyn Van Caster (evelyn.vancaster@okoplus.be).